hits

Øygard og satan i helvete

Til Satan. Hr. Lucifer. Your lowness. Et varmt sted. Der peppern gror. Jeg må innrømme at jeg ikke har skrevet til deg før, men det har oppstått en utfordring i norsk kommunepolitikk som vi gjerne skulle hatt litt hjelp med.

La meg innledningsvis få unnskylde forstyrrelsen. Du er sikkert travelt opptatt med å slipe ljåen, varme opp skjærsilden eller administrere all verdens ondskap. Det er jo travle tider. I Syria og ellers. En ting jeg har lurt på før vi kommer til saken. Fører du lister? Har du for eksempel en ti-på-bunn liste. De verste av de verste, diktatorer og andre, hvis du skjønner hva jeg mener. Gjennom tidene og nå.  Fra Hitler til president Assad. Fins det lister for mindre saker også? I så fall vil jeg med en gang tilstå at jeg har tjuvfisket en del. Jeg har også stjålet i butikken. Et Fantomet-blad i 1972. Bare før det opp.

Men til saken. Nå skal du høre at vi satt i lunsjen og diskuterte en sak som du sikkert har fått med deg. Det er en nå avgått ordfører Rune Øygard i Vågå som står tiltalt for å ha forgrepet seg på en mindreårig jente. Det er en fæl sak som det virker som aldri tar slutt. Jeg vet ikke om du så Hurtigruta minutt for minutt. Det gjorde du sikkert. Dette er noe av det samme. Media er online. Hele tiden. På alle plattformer. Man overfører hver bevegelse. Hver SMS. Som piskeslag er hvert ord som Øygard har sendt fra mobilen sin. De som lever av dette er en industri av kommentarer, bloggere, twitrere og all verdens kjøpmenn i sorg og fornedrelse i aviser og tv og radio. På web. Og ellers. De hyrer til og med inn forfattere og diktere. I går leste jeg for eksempel en kommentar av Ingvar Ambjørnsen som sammenlignet Lance Armstrong med Rune Øygard. Å juge seg til syv seire i Tour de France kan åpenbart sees i sammenheng med tragedien i Vågå, i følge Ambjørnsen. Mer om saken her.

Nå skal du høre hvorfor jeg kom til å tenke på at du kanskje kunne være til hjelp. Det startet med at vi satt i lunsjen og diskuterte, så kom jeg til å tenke på at man ofte snakker om "Djevelens advokat".  Jeg er litt usikker på om det er en beskyttet tittel. Du har sikkert god oversikt over advokatene, siden det er et yrke som jo går helt tilbake til romertiden, men har du også mer moderne profesjoner i stallen? Jeg er særlig på jakt etter en god kommunikasjonsrådgiver.

Jeg fikk i dag en pressemelding via NTB der det heter seg at PR- og kommunikasjonsrådgivere har stor innflytelse i samfunnet. De fleste norske kommunikasjonsdirektører sitter i ledergruppen ved sin virksomhet, og er sentrale når viktige beslutninger fattes, heter det. Sukk. Så vakkert.

? I spesielle situasjoner kan kommunikasjonsrådgivere ha meget stor innflytelse, for eksempel innleide eksperter på krisehåndtering og lobbyvirksomhet, sier Trygve Gulbrandsen, forsker ved Institutt for samfunnsforskning i pressemeldingen. Mer om saken her.

Det er akkurat en slik kar vi trenger. En som er klar for spesielle situasjoner. Gjerne noe som er så spesielt som Øygard-saken. En som liker kriser. En som trives i lobbyen. Hvis man skal gjøre comeback i for eksempel kommunevalget i 2015, kan en sånn kommunikasjonsrådgiver være gull verdt.

Nå er det selvsagt et rush av navn som man straks vil tenke på. Jeg syns ikke at man skal ta den første og beste blant de polerte og pene i snakketøyet. Det bør være en ekstra tykkhudet kar som for eksempel Bjarne Håkon Hanssen i det første hus eller hva det nå heter på norsk. Aller helst vil vi ha en såkalt managing director som kan alt om inhabilitet og rolleblanding. Men det er vanskelig å finne den rette, så det hadde vært fint hvis hr. Lucifer kan gi oss et godt råd. På vegne av vanvittig mange. Yours sincerely. Lykke til med valget og takk for oppmerksomheten.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar