hits

Juks og forbannet juks

 

Vi nærmer oss nu den tid på året da ivrige herrer går inn i sin garasje og samvittighet for å finne ut hva de skal drive riktig meget med i sesongen som snart starter. Ofte er svaret golf.

Etter å ha kikket over utstyret i garasjen og funnet en rekke muligheter for forbedringer gjennom å kjøpe nye og mye dyrere køller, vil herrene i beste fall informere sin nærmeste familie. Det er jo det man skal. Ikke bare i rasfarlige områder av påsken, men ellers i livet også. Hvis du sier i fra om hvor du har tenkt deg, er det en mulighet for at du har noe å komme hjem til. I alle fall hvis du sier i fra noen uker i forveien og kona er sånn noenlunde tolerant anlagt. Fra naturens side. Da kan det gå bra.

Dette snakker jeg med min venn Jean om. Jean har de siste ukene vært helt elektrisk av spenning. Is og snø har tint. Greener har tørket. Denne helgen er det sesongstart. Det er bare et problem. Jeans faste golfvenn kommer til å jukse. Han er verdens triveligste kar. Hyggelig og omgjengelig. Men han jukser. Hver gang. Det er ikke til å holde ut. Og det er helt umulig å snakke om. Golf er en sport fylt til randen av pinlig berørte og meget tause menn.

Før vi går videre i den historien må jeg få innrømme at jeg ikke spiller golf selv. Men jeg er interessert i lidenskap. I alle varianter. På generelt grunnlag.

Mitt første møte med golf var filmen "Goldfinger" der James Bond spilles av Sean Connery. Goldfinger har vært uheldig med et slag, og både han og en massemorder av en caddy leter iherdig i busk og kratt. Siden de ikke finner ballen tar de frem en ny og later som de har funnet den riktige.

- He's cheating, sier James Bond.

- How do you know, sier caddyen til James Bond.

- That?s not his ball.

- How do you know?

- Cause I`m standing on it.

Det er mange rare regler i golf. En sier at hvis man slår en "Hole in one", så må man spandere champagne på alle som er tilstede i klubbhuset. Dette kan man tegne en forsikring mot (dyrt). Alternativt kan man droppe å gå innom klubbhuset på vei hjem (billig).

Noe annet som kan skje er å slå en øl-ball. Det vil si at man står på herrenes utslagssted (herretee) og ikke klarer å slå ballen forbi utslagsstedet for damer (dametee). I så fall må man spandere en øl på alle som er til stede.

De gjerrigste gutta vil i en slik situasjon foreslå at man tar en "Mulligan". Det betyr at man sier seg villig til å glemme hele slaget. Rett og slett stryker det fra hukommelsen. Golf er en sport som krever en slags fleksibel demens. Man slår reglene av og på. Livet er sånn.

En teknikk er å pakke golfballen inn i et lommetørkle i en lomme med hull i. Når man så opplever at ballen man slo har landet på et håpløst sted eller er søkk vekk, og man risikerer å miste slag og distanse, da er det en mye bedre løsning å finne seg et godt sted å pusse nesen. Når man tar frem lommetørkleet vil ballen trille på innsiden av buksen og ut på gresset, og gjerne legge seg på et perfekt utslagssted.

-Når vi spiller i golfsimulator om vinteren så kan ikke min venn jukse og da er vi like gode, men om sommeren ligger han ti i handicap lavere enn meg. Har du først begynt å jukse så er du tvunget til å fortsette, forteller Jean.

- Jeg er glad jeg ikke driver med golf, men holder meg til sportsfiske, sier jeg.

- Det jukses i sportsfiske også, sier Jean.

- Hvordan da?

- Da jeg bodde på Hamar, for noe år siden, var det en stor konkurranse med flotte premier. Vi dorget på Mjøsa og det gjaldt å få mest og størst ørret. Han som vant ble like etterpå avslørt. Det viste seg at mannen hadde vært hjemme i fryseren og hentet en stor ørret fra året før. Den var ikke helt tint.

-Hva skjedde med mannen?

-Han måtte flytte fra Hamar.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar