hits

Er din kjærlighet forgjeves?

 

Er din kjærlighet forgjeves? Slike spørsmål kan man jo komme i skade for å stille på et kjøpesenter en lørdags formiddag like før jul.

Mannen ser ut som om han når som helst kan finne på å bryte ut i en kondolanse. Vi står der mange skilsmisser begynner, i et sant helvete av et kjøpesenter på en lørdag formiddag. Det er all grunn til panikk.

Før vi går videre i denne historien vil jeg minne om en PR-kampanje som flyselskapet SAS nylig har kjørt i norske medier. SAS vil fortelle oss at selskapet er så punktlig at du ikke risikerer å komme for sent hjem og å gå glipp av de viktigste begivenhetene i livet. I en av annonsene er det bilde av en pen dame som er på rockekonsert under overskriften: Fortsatt VILL, VAKKER og VÅT.

Her må jeg skynde meg å fortelle at det har regnet ubehagelige mye de aller fleste dagene i november når jeg har syklet til jobb. ? Jeg er i alle fall VÅT, tenker jeg, mens jeg tråkker av sted.

Når man har rundet 50 år er det selvsagt lett å fokusere på begrensningene i livet. Sist helg var det for eksempel cupfinale på Ullevaal Stadion. ? I dag er vi alle fra Ulsteinvik, sa jeg med en gang jeg sto opp og begynte å heie på Hødd, som ganske sikkert ville tape. Det er nemlig ofte slik i Norge at mange av oss vet hvordan det føles å være bitteliten og møte overmakten.

Eller kvinnen i ditt liv, som det også kan hete. Her vil jeg presisere at jeg ikke har noe i mot sterke kvinner. Det er bare det at mange slike damer har hva jeg vil kalle et betydelig administrativt overskudd. Etter at damen har administrert seg selv på jobben, og fått full kontroll over barnas aktiviteter, deres tilstøtende omgivelser, samt hvordan alle ting skal være hjemme, så er det selvsagt plenty med overskudd igjen til å bestemme hva mannen skal drive med når han ikke har søkt tilflukt på jobben.

Nå må jeg i rettferdighetens navn fortelle at det også finnes kvinner som elsker fotball. På mandag traff jeg flere slike som hadde heiet så mye på Hødd at det hørtes ut som om de nå kunne ta seg jobb i en sextelefon. Jeg nevner dette fordi også unntakene er viktige å få med seg her i verden.

Av alt man har lært seg å frykte er IKEA det verste. Her tauer kvinner med seg sine menn inn i en labyrint som er spesialdesignet for at du aldri skal komme ut igjen, men må gå og gå i evigheter, nærmest på tomgang, for å finne veien ut og tilbake til livet.

De fleste oppdager vel også at det fins en slags ondskapens akse som strekker seg mellom IKEA, Smart Club (Slependen) og Sandvika Storsenter. Den som engang er blitt pint i det jerngrep som kjøpesentrene tilbyr kvinner, vet at man bare har å dilte med. Som lam til slaktebenken. Eventuelt som en gris, hvis man synes at det er en mer passende beskrivelse.

Noe av det mest uforståelige er å bli tvunget til følge med mor og to døtre som kjøper sko og klær i en uendelig serie med nærmest helt like butikker som gir meg en følelse av å delta i et bilde av Pushwagner. Det kan for øvrig ikke være helt tilfeldig at kunstneren har tatt navn etter en handlevogn, men det får nå være en sak for seg.

Slik kan man komme til å sitte på en benk i et kjøpesenter og se på andre menn som også henger meningsløst rundt og venter på kvinner. Noen er tynne og i god form, mens andre får meg til å lure på hvor langt unna vi er kjøpesenterets hjertestartere, som jeg vet er flittig i bruk nå før jul.

Jeg sitter slik og ser på en veldig tykk mann som har fått i oppgave å passe på posene. Det er han som jeg tror når som helst kan finne på å kondolere. Mannen har tunge folder under øynene som får ham til ligne på en blodhund i en statistrolle sammen med Cruella de Vil i ?101 dalmatinere?.

Det må være lov å anta at denne mannen en gang har elsket en versjon av Cruella de Vil som nå kommer som en fullrigger ut av nærmest motebutikk, og jeg kan høre av det dype sukket at dagens shopping bare så vidt har startet. Vi veksler blikk. Vi gjør det, slik skipbrudne menn på en flåte vil gjøre det, mens de ser haifinner nærme seg i et uendelig stort og nådeløst hav.

Man finner det her helt på sin plass å sitere følgende:

Is Your Love In Vain?

Do you love me or are you just extending goodwill?

Do you need me half as bad as you say, or are you just feeling guilt?

I?ve been burned before and I know the score,

so you won?t hear me complain.

Will I be able to count on you, or is your love in vain?

Bob Dylan

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar