hits

Hell og lykke

Manhar latt seg fortelle en historie fra virkeligheten som skal være helt sann. Den hendte i de dager da Gro Harlem Brundtland var statsminister i riket, kongen het Olav og det var offisiell middag på slottet.

Det var med andre ord tider det. Vi snakker 1980-tallet da Gro skulle være landets første kvinnelige statsminister og dessuten ta seg godt ut. Til gallamiddag på slottet valgte hun en kjole som var åpen i ryggen.

Dette gikk veldig fint i starten. Gro fikk komplimenter og trivdes åpenbart godt, forteller en av de som var til stede. Nu skjedde det som selvsagt ikke skal skje, i hvert fall ikke på slottet. En av lakeiene var uheldig. Her vil man skynde seg å fortelle at i følge Wikipedia så er en lakei en livrékledd tjener f.eks. hos fyrste, konge eller annen høytstående person. Typiske krav i Norge kan være fagbrev som kokk eller servitør med erfaring fra hotell- og restaurantbransjen. I Norge brukes stillingsbetegnelsen kun ved Det Kongelige Hoff.

Den lakeien som det her er snakk om var som sagt meget uheldig. Han kom sikkert ilende til. Jeg tror nemlig sjelden at lakeier går som vanlig mennesker. Trolig vil lakeiene ile eller i alle fall skride, gjerne til verket, men det blir kanskje litt misvisende i denne sammenheng, som jo er en meget høytidelig middag på slottet.

Når lakeier iler kan det skje at en skvett med saus havner på gulvet. Dette skjedde rett bak statsministerens rygg, som jo for anledningen var bar.

Etter at lakeien hadde sølt fortsatte serveringen uten at noen tok seg ad notam at det lå en masse glatt saus på parketten. (Her må det i parentes bemerkes at Ad notam er et latinsk uttrykk som brukes i vanlig norsk språk sammen med verbet ta. Å ta ad notam vil si å legge merke til, å huske på. Jeg syns at et latinsk utrykk passer godt inne i denne historien siden den slags kan gi assosiasjoner til noe hevet over folk flest).

kom jeg litt ut av historien. Hvor var jeg? Jo, på parketten lå det altså en betydelig klatt saus. Slik fikk den ligge helt frem til det var på tide med dessert. Slottet hadde valgt friske jordbær med krem. Til dette ble det servert champagne. En av lakeiene kommer i relativt høy fart for å skjenke, sklir og heller mesteparten av champagnen nedover ryggen på Gro.

I et frosset øyeblikk holder alle pusten, før en av gjestene bryter tausheten og sier:

- Måtte hell og lykke følge deg på alle hav

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar