hits

Antikythera-mekanismen

Verdens førsteanaloge datamaskin ble funnet opp et par hundre år før kristus og bærer navnet Antikythera-mekanismen. Apparatet ble brukt til å forutsi sol- og måneformørkelser, og andre hendelser i verdensrommet.

Instrumentet består av 30 tannhjul og dreieskiver og ble funnet i et skipsvrak på 43 meters dyp i år 1900. Urskiven sto da rustet fast på solas posisjon i år 87 før null.

Professor Michael Edmunds fra Cardiff University har ledet den seneste studien av mekanismen. Sitat: «Denne innretningen er helt ekstraordinær, den eneste gjenstand av sitt slag. Designen er vakker, astronomien er nøyaktig riktig. Den måten som mekanismene er formgitt får kjeven din til å dale. Hvem enn som har gjort denne har gjort den ekstremt omsorgsfylt.. i henhold til historisk og sjelden verdi vil jeg vurdere mekanismen som mer verdifull enn Mona Lisa.

En viktig årsak til at aztekerne kunne bygge en supermakt som hersket over det meste av Sør Amerika var at de hadde funnet opp en kalender og et solur som gjorde at de med stor nøyaktighet visste når såkorn skulle i jorda og når det skulle høstes. Grekerne satt, som man forstår på tilsvarende superkrefter, uten å ta dem i bruk. Det gikk nærmere 1700 år før noen fant på noe som lignet på Antikythera-mekanismen i Europa.

Hvorfor lot de gamle grekerne antikythera-mekanismen ligge brakk? Dersom de hadde tatt apparatet i bruk og satset videre ville vi hatt to tusen års forsprang på dagens forskning. Vi kunne sikkert for lengst ha funnet opp for eksempel kunstig intelligens i roboter og latt dem reise til andre solsystemer.

Av denne historien kan vi lære flere ting. For det første er det bare å henvise til Antikythera-mekanismen når kona forsøker å tvinge deg til å kaste åpenbart verdifulle ting som du omsorgsfullt har lagret på loftet eller i kjelleren gjennom årene. For det andre så kan det jo tenkes at kjerringa ber deg gjøre både det ene og det andre av gjøremål i heimen og kanskje kommer du skade for å la det meste gå glemmeboka, og da er det jo helt supert og kunne si at folk har glemt ut viktigere ting før.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar